עצמאי ושכיר במקביל: מבט מקרוב על הסטטוס הכי היברידי שיש

להיות עצמאי ושכיר במקביל זה סטטוס היברידי, מעין חיבור מין עם שאינו מינו, ונראה שהוא קוסם לרבים ורבות בעשורים האחרונים. כמו ברכבים בעלי הנעה היברידית, המשלבים 2 סוגי מנועים: מנוע בעירה פנימית לצד מנוע חשמלי, על מנת לנצל בצורה אופטימלית דלקים, לחסוך כסף ולהפחית פליטה מזהמת, כך קורה עם עצמאי ושכיר במקביל. מעמד של עצמאי ושכיר במקביל מאפשר חיבור בין 2 סוגי סטטוסים ברשויות המס שיחדיו יוצרים יישות מיסויית (מלשון מיסים) חדשה, שבה לא צריך לוותר על אף אחת מהאופציות והיא מתאימה מאוד לעידן החדש שבו אנחנו חיים, עידן דינמי ועתיר שינויים.

מורים במערכת החינוך שמעניקים שיעורים פרטיים בזמנם החופשי, מומחים שכירים המספקים שירותי יעוץ מקצועיים מחוץ לשעות העבודה – אלו הן רק 2 דוגמאות ויש עוד שפע של דוגמאות לשילובים נפוצים. גם הסיבות להפוך לעצמאי ושכיר במקביל הן מגוונות. יש אנשים שמשלבים בין השניים כי אינם משתכרים די כשכירים ומעוניינים להגדיל את ההכנסה שלהם, יש שמשתכרים היטב אך בכל זאת רוצים להגדיל את ההכנסות שלהם. יש אנשים שבוחרים להחזיק בסטטוס של עצמאי ושכיר ביחד באופן זמני, על מנת לבצע מעבר איטי והדרגתי ממעמד של שכיר למעמד של עצמאי, ויש כאלו שחוששים ממעבר מסטטוס שכיר לסטטוס של עצמאי אז הם בודקים ובוחנים את עולם העצמאות דרך הסטטוס ההיברידי המשלב בין עצמאי לבין שכיר.

כך או כך, יש כמה דברים שחשוב לדעת על סטטוס של עצמאי ושכיר במקביל, אותם נפרט ממש בשורות הבאות.

צ'קליסט לעצמאי ושכיר במקביל

על מנת "למקבל" בין עצמאי לשכיר יש כמה דברים לעשות ולקחת בחשבון:

  1. להודיע לרשויות ולפתוח תיק עוסק: במס הכנסה, במע"מ ובביטוח הלאומי.
  2. להגיש דוחות שנתיים ועוסקים מורשים וחברות בע"מ מגישים גם דוחות תקופתיים מדי חודש או חודשיים.
  3. למלא הצהרת הון (בדרך כלל בשנה השנייה לעצמאות).
  4. שכירים שהם גם עוסקים מורשים או שכירים שהם גם חברה בע"מ נדרשים לשלם מקדמות.
  5. הוצאת קבלות וחשבוניות מס בכל עסקה.‎
  6. לשמור קבלות וחשבוניות מס שהתקבלו בשל הוצאות עבור העסק.
  7. לנהל ספרים בהתאם לתקנות.
  8. כדאי מאוד להתייעץ עם יועץ מס/רואה חשבון על מנת לתכנן בצורה נכונה את שנת המס וגם לתכנן את ההתנהלות העסקית.

עצמאים ושכירים במקביל? התנסו 30 יום חינם בחשבונית אונליין! התרשמו מהמחירון האטרקטיבי שלנו והרשמו עכשיו

חושבים להפוך עצמאיים ושכירים ביחס? יש לכם כמה אפשרויות:

עצמאי ושכיר במקביל נדרש לבחור בסוג העוסק מבין כמה אפשרויות, בדרך כלל בהתאם להכנסותיו:

שכיר ועוסק פטור

סיווג עוסק פטור ושכיר מתאים למי שסך הכנסותיו לא עולה על תקרת העוסקים הפטורים בשנת המס. סכום זה משתנה משנה לשנה ויש להתעדכן באתר רשות המיסים. בשנת 2021 עמד הרף על סכום הכנסות שנתי של 99,893ש"ח. כלומר מי שהכנסותיו בשנת המס שווים לתקרה זו או נמוכים מתקרה זו יכול לפתוח תיק של עוסק פטור וליהנות מהיתרונות הנלווים לסטטוס זה, ביניהם: פטור ממע"מ, קרי: אי גביית מע"מ בכל עסקה ואי תשלום מע"מ לרשויות המס כמו גם הגשת דוח שנתי בלבד.

שכיר ועוסק מורשה או שכיר ובעל חברה בע"מ

סיווג עוסק מורשה ושכיר וגם חברה בע"מ ושכיר ובעל שליטה ושכיר – מתאימים למי שסך הכנסותיהם עולה על תקרת העוסקים הפטורים בשנת המס (כאמור, סכום זה משתנה משנה לשנה ויש להתעדכן באתר רשות המיסים). בנוסף, יש מקצועות חופשיים המחייבים את העוסקים בהם לפתוח עוסק מורשה, ביניהם: רופאים, עורכי דין, וטרינרים, סוכני ביטוח, מהנדסים ועוד.

המשמעות של זה היא ששכירים העוסקים במקצועות חופשיים או שכירים ועצמאיים במקביל שתקרת סך ההכנסות שלהם עולה על הרף של עוסקים פטורים – מחויבים לפתוח תיק עוסק מורשה במע"מ ובמס הכנסה ולעמוד בחובות הבאות: גביית מע"מ בכל עסקה והעברת המע"מ שנגבה למדינה, דיווח חודשי או דו-חודשי לרשויות המס, לרבות מע"מ בנוסף לדוח שנתי, וכן תשלום מקדמות למע"מ ולמס הכנסה. אך יש גם זכויות לעוסקים מורשים שהם גם שכירים, למשל קיזוז מע"מ. הכוונה היא לאפשרות לנכות תשלומי מע"מ שנגבו לצורך רכישות עבור העסק מתשלומי המע"מ שיש להעביר לרשויות בשל גביית המע"מ מלקוחות. ובמקרים שבהם העוסק המורשה שילם יותר מע"מ מכפי שגבה הוא אף יכול לקבל החזרי מע"מ.

ומה באשר למיסוי במעמד עצמאי ושכיר במקביל?

נושא המיסוי של עצמאי ושכיר במקביל נחלק ל-2: תשלום למס הכנסה ותשלום לביטוח לאומי.

תשלומי מס הכנסה לעצמאיים ושכירים במקביל

בכל מה שנוגע לתשלומי מס הכנסה לבעלי מעמד של עצמאי ושכיר במקביל אין הבדל מהותי. התשלום למס הכנסה מחושב על פי מדרגות מס שנקבעו בתקנות. תקנות אלו משתנות לעת לעת לכן יש לעקוב אחר המדרגות באתר רשות מס ההכנסה.

להלן טבלה המציגה את שיעור מס הכנסה שעל עצמאי ושכיר במקביל לשלם, נכון לשנת 2021:


טבלה מספר 1: מדרגות מס הכנסה לשנת 2021. קרדיט – אתר "כל זכות":

כך למשל, מי שסך כל הכנסותיו השנתיות אינו עולה על 75,480 ישלם מס הכנסה בשיעור של 10%, ומי שסך הכנסותיו השנתיות נע בין 108,361 לבין 173,880 ישלם מס הכנסה בשיעור של 20%, וכן הלאה. זה די פשוט. אבל העניינים מסתבכים מעט בעת חישוב המס לביטוח לאומי, אז תחזיקו חזק…

תשלומי ביטוח לאומי לעצמאיים ושכירים במקביל

כעובד שכיר: יש לשלם 3.5% עד לתקרת 60% מהשכר הממוצע, כאשר המעסיק משלם עבור השכיר 3.55%. מעל לתקרת ה-60% מהשכר הממוצע, השכיר משלם 12% והמעסיק משלם 7.6%. סכומים אלו כוללים בתוכם גם דמי ביטוח לאומי וגם דמי ביטוח בריאות.

טבלה מספר 2: שיעור דמי ביטוח לשכירים. אתר המוסד לביטוח לאומי:

כעובד עצמאי: עבור ביטוח לאומי יש לשלם עד לתקרת 60% מהשכר הממוצע – 2.87%, ומעל 60% מהשכר הממוצע על העצמאי לשלם 12.83%. בנוסף, עבור דמי ביטוח בריאות צריך העצמאי לשלם עד לתקרה של 60% מהשכר הממוצע 3.1%, ומעל ל-60% יש לשלם 5%.

 
טבלה מספר 3: שיעור דמי ביטוח לעצמאיים. אתר המוסד לביטוח לאומי:

גם נתונים אלו עשויים להשתנות מעת לעת, לכן יש לבדוק בכל שנה את העדכונים באתר המוסד לביטוח לאומי.

אם החישוב הבהיל אתכם, אל דאגה, תמיד תוכלו להיוועץ ביועץ מס או רואה חשבון שיסייעו לכם לבצע את החישובים הנכונים. בנוסף, ניתן גם להתייעץ עם נציגים מהמוסד לביטוח לאומי.

חשבונית אונליין מבית ריווחית:
כל מה שעצמאי ושכיר במקביל צריך כדי ליהנות מראש שקט

תוכנת חשבונית אונליין מאפשרת לשכירים ועצמאיים ביחד להפיק קבלות כמו גם חשבוניות ממוחשבות בקלות, החתומות בחתימה דיגיטלית ועומדות בכל דרישות החוק. מצטרפים חדשים נהנים ממבצע מדהים – הפקת 50 מסמכים חשבונאים ראשונים מדי חדש ב-19 ש"ח בלבד!. כמו כן, יש מגוון רחב מאוד של חבילות להפקת חשבוניות מס ממוחשבות במחירים אטרקטיביים.

עצמאים ושכירים במקביל? התנסו 30 יום חינם בחשבונית אונליין! התרשמו מהמחירון האטרקטיבי שלנו והרשמו עכשיו