בעל עסק, יודע כיצד חוק המזומן החדש ישפיע על העסק שלך?

חוק המזומן החדש נכנס לתוקפו ב-1.1.2019 ונראה שהוא מותיר הרבה סימני שאלה בקרב בעלי עסקים. אמנם מדובר בחוק טרי שהאכיפה שלו תלך ותתעצם רק לקראת סוף שנת 2019, אך חשוב מאוד להבין את חוק המזומן החדש, את ההשלכות שלו על גביה מלקוחות, את המטרה שלו, על מי הוא חל, כיצד הוא ייאכף, אילו סנקציות יוטלו על העוברים על חוק המזומן החדש, וכיצד להתכונן אליו.

חוק המזומן החדש מחולק ל-2: עסקאות בין אנשים פרטיים ועסקאות בין עסקים. בכתבה זו נתרכז, מטבע הדברים, בעסקאות המתבצעות בעסקים.

תכליתו של חוק המזומן החדש

מסקר שנערך ב-2013 על ידי הבנק העולמי עולה כי היקף ההון השחור בישראל נאמד בכ-200 מיליארדי שקלים. כדי לסבר את האוזן, מדובר בכ-20 אחוזים מהתל"ג בישראל. מטרתו של חוק המזומן החדש הוא, אפוא, להילחם בהון שחור, הלא אלו הם כספים ותשלומים שעוברים מתחת לרדאר של רשויות המס ולא ניתן לעקוב אחריהם. הכוונה כאן להעלמות מיסים, הלבנת הון, פשעים פליליים ולפשעים כלכליים נוספים. חוק המזומן החדש מעודד עסקים ופרטיים לעבוד עם כרטיסי אשראי ואמצעי תשלום דיגיטליים הניתנים למעקב ומצמצם את השימוש במזומן בעסקאות בין אנשים פרטיים ובין עסקים לבין לקוחותיהם.

התנסו 30 יום חינם בחשבונית אונליין! התרשמו מהמחירון האטרקטיבי שלנו והרשמו עכשיו

שינוי בתפיסת האחריות

בניגוד לסברה הרווחת חוק המזומן החדש אינו חל רק על מקבל התשלום, כלומר: הוא אינו חל אך ורק על בעלי העסקים, הוא חל גם על נותני התשלום, כלומר: הלקוחות. זהו מפנה של ממש בתפיסה הכללית של רשות המיסים. עד כה נהגו רשויות המס בישראל להשית את רוב האחריות על בעלי העסקים בעת ביצוע עבירות מס, ועצמו עין לנוכח עבירות הון שחור בקרב נותני התשלום. אך עם כניסת חוק המזומן החדש לתוקפו האחריות והאכיפה תהיה הן על בעלי העסקים והן על הלקוחות באופן שווה.

חוק המזומן החדש בעסקים

על פי חוק המזומן החדש, החל מה-1.1.2019 ניתן לשלם לעסקים במזומן רק כאשר מדובר בעסקאות עד 11 אלף שקלים. מעבר לכך, מחויב הלקוח לשלם באמצעים דיגיטליים, צ'ק או בכרטיס אשראי. במידה וסכום העסקה עולה על 11 אלף שקלים אסור לבעל העסק לקבל את התשלום במזומן על יותר מ-10 אחוזים מסכומה של העסקה. הנה דוגמה לצורך המחשה: היה ורכשתם מערכת ישיבה לסלון במחיר של 12,000 ₪, מותר לשלם במזומן רק 1,200 במזומן. את היתר יש לשלם באמצעים הניתנים לאיתור ומעקב כגון כרטיס אשראי, צ'קים ואמצעי תשלום דיגיטליים.

חוק המזומן החדש חל גם על בעלי עסקים המעסיקים עובדים ומשלמים משכורות, כמובן. מרגע כניסת החוק לתוקפו חייבים מעסיקים לשלם משכורות מעל 11 אלף שקלים באמצעים דיגיטליים, העברות בנקאיות, צ'קים וכו', ולא בכסף מזומן.

בנוסף, מרגע כניסת חוק המזומן החדש לתוקפו יש גם שינויים בתשלומי המחאות. מה-1.1.2019 חל איסור על מתן צ'ק פתוח בעסקאות שהן מעל 5,000 שקלים. כמו כן, חל איסור על העברת המחאות ללא שם המוטב ותעודת הזהות של המקבל, במידה ומדובר בהסבת צ'קים לאדם/עסק שלישי.

שימו לב, כל הסכומים שדיברנו עליהם כאן כוללים מע"מ והוצאות הנלוות לכל עסקה.

אכיפת חוק המזומן וענישה

האכיפה של חוק המזומן תהיה, כאמור, הן על בעלי העסקים והן על הלקוחות. מועד תחילת האכיפה המוגברת צפוי להתחיל ב-30.9.2019, עד אז רשויות המס נותנות לבעלי עסקים ולפרטיים זמן להתרגל ולהסתגל לחוק המזומן החדש. משמעות הדבר היא שעד לתאריך ה-30.9.2019 לא צפויות סנקציות על מפרי החוק, ובלבד שמדובר בעסקה אחת ולא במספר עסקאות. כאשר האכיפה תכנס לתוקפה, העוברים על החוק צפויים לקנסות שנעות בין 15 אחוזים לבין 30 אחוזים מן הסכום שהופר.

חוק המזומן החדש הוא הזדמנות לעבור לתוכנה להפקת חשבוניות דיגיטליות!

שנה חדשה, חוקים חדשים, דף חדש, תוכנה חדשה!. חוק המזומן החדש שנכנס לתוקפו בשנה החדשה הוא הזדמנות נהדרת לעבור לתוכנת חשבונית אונליין. תוכנת חשבונית אונליין מאפשרת לבעלי עסקים להפיק קבלות, חשבוניות מס וחשבונות עסקה דיגיטליים לצד חתימה דיגיטלית. המעבר לתוכנת הפקת חשבוניות הוא קל ופשוט והוא יוצר סדר בניהול מערך החשבונות העסקיים ומקל על הדיווח לרשויות המס.

לקוחות חדשים נהנים ממבצע ללא התחייבות ובו ניתן להפיק עד 50 חשבוניות ראשונות מדי חודש ב-19 ש"ח בלבד, בכפוף לתנאים. בנוסף, יש מגוון רחב של חבילות להפקת חשבוניות אונליין מדי חודש במחירים תחרותיים.

התנסו 30 יום חינם בחשבונית אונליין! התרשמו מהמחירון האטרקטיבי שלנו והרשמו עכשיו