מהי עסקת אקראי והאם עסקת אקראי חייבת בדיווח למע"מ?

עסקת אקראי היא עסקה שכדאי להכיר מאחר שבשנים האחרונות אנו עדים לתופעה חדשה שבה יש לאנשים ריבוי מקורות הכנסה. הגישה לפיה אנשים נשארים במקום עבודה אחד לאורך כלל הקריירה שלהם חלפה מן העולם, ונראה כי העדר קביעות במקומות העבודה, מעבר תכוף מעבודה לעבודה, ניידות גדולה יותר, גלובליזציה, הקלות שבה ניתן כיום לעשות רילוקיישן, הרצון לשלב בין עבודה כשכירים וגם כעצמאיים ושאיפה למקסום רווח מולידים מגוון צורות העסקה שונות וריבוי מקורות הכנסה.

בשורות הבאות נדון בעסקת אקראי ונספק תשובות לכל השאלות החשובות בנושא. נראה מהי עסקת אקראי? האם חלה חובת דיווח עסקת אקראי? מה דינה של עסקה זו במע"מ וברשויות המס? ועוד ועוד.

נתחיל מההתחלה, מההגדרה – מהי עסקת אקראי?

עסקת אקראי כשמה כן היא, זוהי עסקה חד פעמית, שאינה מתרחשת באופן תכוף וסדיר, מעין "חלטורה",  באנגלית קוראים לזה גיג = Gig. עסקת אקראי היא הכנסה צדדית בדרך כלל, עסקה שאינה מהווה הכנסה עיקרית. זוהי למעשה עסקה שעל פי רוב מתבצעת על ידי אנשים שאינם עוסקים ובעלי תיק במס הכנסה, היא יכולה לכלול מתן מוצרים, שירותים או מכירת נדל"ן, ויש לה מעמד מיוחד בעיני רשויות המס.

מהי לשון החוק בנושא עסקת אקראי?

 על פי חוק מס ערך מוסף, תשל"ו-1975 עסקת אקראי היא:

(1) מכירת טובין או מתן שירות באקראי, כשהמכירה או השירות הם בעלי אופי מסחרי.

(2) מכירת מקרקעין לעוסק בידי אדם שאין עיסוקו במכירת מקרקעין, וכן מכירת מקרקעין בידי אדם כאמור, למעט מכירת דירת מגורים, למלכ"ר או למוסד כספי.

כלומר עסקת אקראי יכולה להתרחש גם בתחום השירותים והמוצרים וגם בתחום הנדל"ן, תחום שבו מספר העסקאות שאדם הממוצע עושה בימי חייו הוא בדרך כלל נמוך.

דוגמאות להמחשת עסקת אקראי

  • מורה שכיר המקבל בשגרה את משכורתו ממשרד החינוך, גובה תשלום בגין מתן שיעור פרטי חד פעמי לתלמיד/ה.
  • מעצב גרפי העובד במעמד של שכיר בחברת פרסום, הגובה תשלום חד פעמי על בנייה ועיצוב של אתר אינטרנט לידידה שלו באופן פרטי.
  • נהג מונית שכיר בתחנת מוניות, הגובה כסף על הסעה חד פעמית ושלא במסגרת שעות העבודה מחברי העבודה של אשתו – עבור הסעה ליום כיף של עובדי החברה בממדיון.
  • מכירת דירת מגורים בין אנשים פרטיים.

מאפייני עסקת אקראי

  • עסקת אקראי היא לרוב חד פעמית וזמנית
  • על העסקה להיות בעלת אופי מסחרי
  • מבצע העסקה אינו עוסק עם תיק ברשויות המס בדרך כלל (למעט מקרה חריג)
  • עסקת  אקראי אינה מחייבת ניהול ספרים
  • בעסקת אקראי ניתן לסחור במוצרים, שירותים ונדל"ן
  • יש מיסוי לעסקת אקראי
  • דיווח עסקת אקראי לרשויות המס הוא בבחינת חובה

דיווח עסקת אקראי, ביטוח לאומי, מס הכנסה ועסקת אקראי מע"מ

דיווח עסקת אקראי מע"מ וברשות המיסים

על המבצעים עסקאות מסוג זה חלה חובת דיווח עסקת אקראי למע"מ, על ידי מילוי ושליחה של טופס דיווח עסקת אקראי מספר 8356.  כמו כן, יש לשלם בגין עסקה זו מע"מ באמצעות מערכת דיווח עסקת אקראי באתר רשות המיסים בישראל: כאן.

לאחר דיווח עסקת אקראי ברשות המיסים ותשלום המע"מ, מופקת לנותן השירות האקראי חשבונית מס, אותה יש להעביר למקבל השירות.

דיווח עסקת אקראי לביטוח לאומי

יש לדווח על עסקת אקראי גם למוסד לביטוח לאומי, באמצעות טופס 1601. בטופס זה יש לסמן הכנסה שאינה מעבודה/הכנסה אחרת. אם סכום העסקה הוא 25% מהשכר הממוצע במשק העסקה פטורה מתשלום דמי ביטוח לאומי, אך אם הוא מעל לסכום זה העסקה תחויב בתשלום דמי ביטוח לאומי.

עסקת אקראי וניכוי מס

על מנת לבצע עסקת אקראי מספק השירות/המוצר צריך לקבל אישור ניכוי מס במקור, אחרת הוא עלול להיות מחויב בשיעור המס המקסימלי שעומד על 48%. מקבל השירות/המוצר מצידו צריך לנכות מס ולהעבירו לרשות המיסים.

עסקת אקראי, ניהול ספרים ודוח שנתי

שימו לב, המבצעים עסקת אקראי אינם מחויבים בניהול ספרים, אך כן חלה חובה להגיש דוח שנתי במידה שנוכה מס בשיעור הנמוך מ-30% או במידה והשירות/המוצר ניתן לאדם פרטי, שאינו עסק.

עסקת אקראי וניכוי/קיזוז תשומות

תשומות אלו הן למעשה ההוצאות שנלוו לצורך הפקת המוצר/השירות. למשל, אם כדי לספק שירותי ייעוץ חד פעמיים נדרש מספק השירות לרכוש קלסר ומכשיר שיקופיות, אזי ניתן לנכות/לקזז את ההוצאות מהמס החייב.

עסקת אקראי וחשבונית עצמית

לפי תקנות מס ערך מוסף התשל"ו 1976, תקנה 6א, מקבל שירות/מוצר הנחשב ברשויות המס כעוסק ועיקר הכנסתו מגיעה ממשכרות, גימלה או קיצבה – יכול לדווח על העסקה על ידי חשבונית דיגיטלית עצמית.